Behandeling van wratten

Huismiddeltjes zijn voor veel mensen de eerste stap in het verwijderen van een wrat. Sommige van deze behandelingen kunnen succesvol zijn, maar het duurt vaak langer voor ze werken of ze werken helemaal niet. Het belangrijkste is: je immuunsysteem ondersteunen en de verspreiding van wratten voorkomen. Ga preventief te werk: vermijd het om blootsvoets rond te lopen, deel geen gebruiksvoorwerpen voor persoonlijke hygiëne en raak wratten niet aan, zowel je eigen wratten als die van iemand anders. Draag slippers op openbare, natte plaatsen, zoals sauna’s, zwembaden en douches in sportcentra.

De behandeling hangt altijd af van hoe consequent je jezelf aan de gekozen behandelingsmethode houdt en hoe “hardnekkig” uw wrat is. De meeste behandelingen duren een aantal weken of maanden.

Huisartsen in Nederland adviseren het natuurlijke beloop van de wrat af te wachten. Nederlandse huisartsen gaan alleen tot behandeling over als je veel last hebt van de wratten. In dat geval maakt de huisarts samen met jou of je kind een keuze tussen de behandeling met salicylzuurzalf, cryotherapie of een combinatie van beide.

Het verwijderen van wratten valt onder de basiszorg als dit door de huisarts wordt gedaan. Wratten worden soms in het ziekenhuis verwijderd. Dan wordt de behandeling verrekend met uw eigen risico. In de meeste gevallen behandelt de huisarts de wrat of wratten zelf. Alleen als er sprake is van zeer uitgebreide wratten, vooral als deze hardnekkig zijn of toenemen, zal de huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog. 

Hier vind je een lijst van huismiddeltjes. 


Behandeling van wratten bij kinderen

Als je wratten bij kinderen wilt behandelen, dan kies je in eerste instantie voor iets dat eenvoudig en pijnloos is. Er zijn removers beschikbaar die geschikt zijn voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn ook middelen beschikbaar die geschikt zijn voor behandeling van hardnekkige wratten bij kinderen vanaf 12 jaar.   

Belangrijk bij bevriezing van wratten is dat direct contact tussen de huid en het vloeibare gas in de verstuiver vermeden wordt. Bij applicators met een metalen precisietip kan het gebied dat bevroren wordt gecontroleerd worden door middel van de hoeveelheid druk die uitgeoefend wordt op de metalen applicator. Door meer druk te geven wordt een groter deel van de huid geraakt en daardoor wordt het bevroren gebied groter. Bij lichte druk, is het contact kleiner en zo kunnen kleinere wratten en voetwratten (verrucae) met dezelfde nauwkeurigheid en hetzelfde comfort behandeld worden.  


Behandeling van voetwratten bij kinderen

Kinderen kunnen last hebben van voetwratten en kinderen willen voetwratten graag kwijt. Voetwratten kunnen problemen en ongemak geven en ze kunnen ervoor zorgen dat wandelen, spelen en deelnemen aan sport bemoeilijkt wordt. Als je de voetwrat in eerste instantie wilt behandelen, kies dan voor een eenvoudige en pijnloze methode. Kinderen willen hun voetwratten misschien kwijt, maar ze kunnen ook bang zijn om ze te laten verwijderen. Kies een product met precisiebevriezing en een methode die snel en eenvoudig behandelt, terwijl direct contact tussen de huid en het vloeibare gas in de verstuiver vermeden wordt. Door de koude met een metalen precisietip aan te brengen, kan het gebied dat bevroren wordt gecontroleerd worden door middel van de hoeveelheid druk die uitgeoefend. Meer druk betekent dat een groter deel van de metalen tip de huid raakt en dat het bevroren gebied groter zal zijn. Bij lichte druk, is het contact kleiner en zo kunnen kleinere wratten en voetwratten (verrucae) met dezelfde nauwkeurigheid en hetzelfde comfort behandeld worden. De omliggende huid wordt niet bevroren waardoor het waarschijnlijk niet pijnlijk is. 


Huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen voor wratten bij kinderen

Gewone wratverwijderaars die beschikbaar zijn bij elke drogisterij en apotheek: 

  • Pleisters of oplossingen met salicylzuur. Maak het gebied rond de wrat schoon, breng de oplossing aan volgens de instructies en verwijder later de dode huid met een vijl of puimsteen. Het slaagpercentage hiervan is ongeveer 75%, maar het proces kan 6 tot 12 weken duren. 
  • Applicators voor cryotherapie zijn beschikbaar als vloeibare toepassing en toepassingen met een precisietip .
  • Het slagingspercentage van oplossingen met dimethylether, propaan of freon, die de wrat “bevriezen”, is ongeveer 75% na twee of drie behandelingen. Applicators met een metalen tip kunnen zelfs de kleinste wratten en voetwratten te behandelen, zonder dat de omliggende huid wordt bevroren. Het gebruik van de platte metalen tip helpt om bevriezing van de voetwrat of wrat op de exacte plaats toe te passen. Voor een algemene wrat moet dit gedurende 20 seconden worden toegepast en voor een voetwrat of hardnekkige en eeltige wrat 40 seconden.  

Wanneer is het beter een dokter te raadplegen over verwijdering van wratten bij kinderen?

Wanneer vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen om wratten te verwijderen niet werken, kan je met je huisarts spreken over krachtigere behandelwijzen. Huisartsen behandelen alleen wratten als je veel last hebt van de wratten. In dat geval maakt de huisarts samen met jou (en eventueel ouders) een keuze tussen behandeling met salicylzuurzalf, cryotherapie of een combinatie van beide.

Het gebeurt minder vaak, maar een arts of dermatoloog kan de wrat ook chirurgisch verwijderen. Deze behandeling kan een litteken achterlaten en is dus vaak de laatste optie.

Huis-, tuin en keukenbehandelingen worden door huisartsen niet aangeraden vanwege gebrek aan bewijs voor de effectiviteit daarvan. Er zijn echter geen schadelijke effecten bekend. De effectiviteit van preventieve maatregelen, zoals niet op blote voeten lopen of het dragen van slippers in de douche, is volgens Het Nederlands Huisartsen Genootschap niet bekend.

Huisartsen zullen kinderen nadrukkelijk betrekken bij de keuze om wratten wel of niet te behandelen en bij de keuze voor een specifieke behandeling. Op grond van de beschikbare onderzoeken is er geen reden om verschillende behandelingen aan te bevelen voor hand- of voetwratten.

Behandeling met duct tape wordt afgeraden omdat er geen effectiviteit is aangetoond. 


Wortie is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Koag/Kag- nr. 4113-0515-0659